KAÇKARDAĞLI

Kaçkar denince ilk akla gelen isimlerden birisi de Kaçkarlara sevdalı merhum Op. Dr. Yusuf Işık Hoca’mızdır. Kaçkarların eteklerinde çobanlık yaparak başladığı hayatı Ankara Numune Hastanesi’nde şifa dağıtarak devam etmiştir.

Kendisi gibi Kaçkar’ın üç yamacından gurbete gelen hemşerileri onun yazdığı reçetelerle şifa bulmuştur. Numune Hastanesi’ndeki odasına ağrı, sizi ile giren hemşerilerini, yazdığı reçetelerin yanında anlattığı hikâyeler, yaptığı esprilerle evlerine kahkahalarla uğurlamıştır.

Yusuf Hoca iyi bir hekim olduğu kadar doğduğu topraklara âşık iyi de bir kültür adamıydı. Yazdığı bir makale de Kaçkar’ın üç yamacı; Hemşin, İspir, Yusufeli’nin coğrafi yapısı, Kaçkar geçitleri ve bölgede yaşayan halkın tarihini, kültürünü dile getirmiştir.

Bir diğer makalesi Hemşin-İspir hattı ile I. Dünya Savaşı’nda Kaçkarları aşarak dönmemek üzere Sarıkamış Cephesi’ne giden bölge insanın hikâyelerini anlatmıştır. Kaçkar’ın üç yamacında yaşayan Hemşinlilerin tarihini ve kültürünü günümüze aktarmak için sayısız çalışmaya imza atmıştır. Kaçkarların eteklerinde söylenmiş birçok türküyü hikâyesi ile anlatır, unutulmak üzere olan birçok eski kaideye yeniden hayat verirdi. ‘Doktor oldum ama Kaçkarların eteklerinde çobanlık yapan Yusuf’u hiç unutmadım’ derdi.

Ömrünü doğduğu toprakların tarihine, kültürüne, insanına adamış olan ve katıldığı bir Hemşin gecesinde tulumun ve horonun heyecanına kalbi yenik düşerek çok sevdiği hemşerilerinin kollarında 24 Ocak 2015 tarihinde hayata veda eden Op. Dr. Yusuf Işık Hoca’mızı, ölümünün 10. yılında bir şiiri ile saygı ve minnetle anıyoruz.

KAÇKARDAĞLI

Kökümüz uzanır Oğuz çağına

Soyum oba kurmuş Kaçkar Dağı’na

Ak Hemşin töreli Türk oymağına

Alperen ekleriz ocağımızdan.

 

Dünyaya göz açtım Hemşin elinde

Hala deresinin coşkun selinde

Atıldık gurbete Ata yolunda

Şifalar dağıttık bıçağımızdan

 

Adım Yusuf Işık, genel cerrahım

Ankara Numune oldu dergâhım

Yanık sağıltırım, neşter silahım

Dolu selam size kucağımızdan.

Şiir: Op. Dr. Yusuf Işık

Metin: Kerim Birlik