Aslen Rize Çayeli kökenli ailemin 100 yılı aşan fırıncılık öyküsü kendi kaleminden sunuyorum. 1910 yılında dedelerim Muhammed, İshak ve Muharrem Keçeli (üç kardeş) Rostov ve Batum’da fırıncılık işi ile uğraşmaya başlamışlar. Bu dönemler Çarlık Rusya’sı dönemleriydi.
Dedelerim, 1915 yılında başlayan Bolşevik isyanı ile bölgeden kaçak yollarla ayrılarak Osmanlı topraklarına geri dönüp Rize’ye yerleşmişler. Bir yıl sonra 1916 yılında İstanbul Karaköy’e gelerek burada fırın işyeri çalıştırmaya başlamışlar. Karaköy Çeşme Meydanı Yüksek Kaldırım’da fırın çalıştırmaya devam etmişler.
Babam İsmail Hakkı Keçeli’de 1942 yılında İstanbul’a gelerek ağabeyi olan Hafız Mehmet’in Karaköy’deki fırınında çalışmaya başlamış. 1951 yılında Feriköy Avukat Caddesi’ndeki kapalı fırını kiralayarak sahibi olduğumuz ilk fırın işyerimizi çalıştırmaya başlamış.
Babam, amcaları olan Ahmet, Şevki ve Orhan Keçeli ile beraber Ortaköy, Bebek, Arnavutköy, Şehremini, Kasımpaşa ve Beyoğlu ilçelerinde uzun yıllar fırın çalıştırmaya devam etmişler.
Bu arada 1950 yılında kurulan Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nın kurucu üyeliğini de yapan babam İsmail Hakkı Keçeli, 1982 yılı ile 1998 yılları arasında Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanlığı görevini yaparak, ülkenin zorlu ihtilal dönemi dâhil birçok açıdan fırıncılığın sorunlarını çözmek için büyük mücadeleler göstermiştir. Günümüzde fırıncılığın kriterlerini oluşturan birçok hususta o dönemde yapılan çalışmalar esas alınmıştır.
Devamında ben de eğitim hayatımı avukat olarak bitirmiş olsam da baba mesleği olan fırıncılığa öncelik verip sahip olduğumuz işletmelerin başına 1990’ lı yıllarda geçtim. Yani üç nesildir Fırıncılık yapan bir aile olarak yola devam ediyoruz.
Mesleki olarak fırıncılığın ilerlemesi, geliştirilmesi, belli standartlarla sürdürülebilmesi için sektördeki sivil toplum kuruluşlarında vazifeler üstlendim. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Borsası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki mesleki komitelerinde ve meclislerinde görevler aldım.
2018 yılında Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Başkanlığı’na seçildim ve halen bu görevi yapmaktayım. Bizim gibi İstanbul’da Rize doğumlu birçok fırın, unlu mamul ve pastacılık işi yapan hemşerilerimiz faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Amacımız bu güne kadar üç nesildir icra ettiğimiz, büyük bir bilgi sahibi olduğumuz ve büyük tecrübe edindiğimiz fırıncılık/ekmekçilik sektörünü gelişen dünya kriterlerine uygun hale getirmek ve sürdürülebilir halde tutmaktır.
Çetin Keçeli
1957 yılında Çayeli’mde doğdu. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Barosu’na kaydoldu. İstanbul Ticaret Borsası Meclis üyeliği, İstanbul Sanayi Odası meclis üyeliği, İstanbul İl Genel Meclisi üyeliği, Şişli Belediyesi Meclis üyeliği, TOBB Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 31 Mart 2019 tarihinde ülke genelinde yapılan ilçe belediyesi seçimlerini kazanarak Şişli Belediyesi’nde göreve başladı. Meclis Başkanlığı görevine geldi.
2015 yılında Rize’den milletvekili adayı oldu. Şuan Levent Tenis Kulübü ikinci başkanlığı yapmaktadır. 1975 yılından bu yana Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde ekmek ve unlu mamul üreticiliği işiyle uğraşmaktadır. 21.07.2018 tarihinde yapılan kongre sonrasında Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Başkanlığı görevine gelmiş ve 17.07.2022 tarihinde yapılan seçimler sonrasında tekrar genel başkan seçilerek görevine devam etmektedir.
Metin: Üçüncü Kuşak Fırıncı Çetin Keçeli, fotoğraflar: Keçeli Ailesi Arşivi
KAÇKAR DERGİSİ 1. SAYI (GURBETTEKİ RİZELİ FIRINCI VE PASTACILAR)